KEZELD A SÓBEVITELEDET!

A nátrium fontos elektrolit. Ha a szintje nincs egyensúlyban (túl magas vagy túl alacsony), akkor tested folyadék-egyensúlyzavaron megy keresztül, amitől puffadtnak látszol/ érzed magad –különösen a hasi régióban. Tanulmányok kimutatták, hogy a só nem feltétlenül okoz vízvisszatartást.
A kulcs az, hogy kerüljük a szélsőségeket: ne fogyasszunk túlzottan sósat, és ne próbáljuk meg teljesen kiiktatni. Míg a só által kiváltott magas vérnyomást általában szívbetegségek okozójaként tartják számon, az alacsony sóbevitel a szív- és érrendszeri problémák miatti magasabb halálozáshoz vezet. Megint középen van az igazság.
A só támogatja az idegrendszer és az izmok megfelelő működését is. Így ha sokat izzadsz, akkor feltétlenül pótold az elvesztett sókat.
MIT CSELEKEDJ?
Kerüld a feldolgozott ételeket, inkább szabályozd te, hogy mibe mennyi só kerül. Sajnos amint nem te főzöl, abba nagy valószínűséggel belekerül a káros ízfokozó anyag, a nátrium-glutamát. Szóval jól nézd meg, hogy milyen önteteket, felvágottakat, ételízesítőket és fűszersót használsz, hisz azokban is ottbujkál.
Kerüld a szokásos feldolgozott konyhasót. Cseréld le parajdi, tengeri vagy himalájai sóra (amely a legtöbb ásványi anyagot tartalmazza).

Leave a comment